Clientul C.N. a obținut cu ajutorul nostru, în urma negocierilor cu societatea de asigurări, aproximativ 25.000 euro despăgubiri.
DESCRIERE EVENIMENT:
Șoferul autovehiculului în timp ce se deplasa pe partea carosabilă, din cauza exploziei anvelopei de la roata din spate, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat pe partea carosabilă. În urma accidentului de circulație rutieră, autoturismul a fost avariat, iar pasagerul C.N. a suferit vătămări corporale, fiind transportat la spital, unde a primit îngrijiri medicale.
Putând fi găsit vinovat de producerea accidentului chiar prietenul clientului (șoferul autovehiculului), persoana vătămată, clientul nostru, nu a formulat plângere împotriva lui, rezultând clasarea dosarului penal de vătămare corporală din culpă, netrimițându-se în judecată vinovatul de producerea evenimentului. Partea aceasta de obținere de despăgubiri ține de latura civilă, nu cea penală, neinfluențând cuantumul daunelor materiale și morale rezultate în urma evenimentului, de răspunderea penală a făptuitorului.
Noi opiniem că, în acest caz, nu este vorba despre un vinovat, ci este vorba despre un caz fortuit, o cauză generală care înlătură caracterul penal al faptei în cazul în care o împrejurare imprevizibilă, care deviază direcţia şi rezultatul firesc al faptei iniţiale a omului, se suprapune peste conduita făptuitorului, realizându-se conţinutul unei fapte prevăzute de legea penală. Cazul fortuit reprezintă un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
Inițial societatea de asigurări a refuzat să vină cu o ofertă de despăgubire, motivând faptul că, din documentele eliberate de către organele de cercetare penală, nu reiese culpa asiguratului lor, lipsind legătura de cauzalitate directă și nemijlocită dintre faptă și prejudiciu, astfel că, răspunderea trebuie să fie înlăturată.
Societatea Biroul European de Reprezentare a revenit cu un răspuns către societatea de asigurări, prin care a invocat art. 11 din Legea 132/2017, care prevede faptul că (3) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul – pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contractul RCA pentru:
a) prejudiciul produs de dispozitivele sau instalaţiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a
ataşului tractat de vehicul;
b) prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat;
c) prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul îşi are cauza în însuşirile, acţiunea sau inacţiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin
scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanţelor, materialelor sau a obiectelor transportate;
Ulterior negocierilor purtate, am ajuns la cuantumul sumei de 25.000 euro, oferiți în amiabil, fără a fi necesară introducerea în instanță a societății de asigurări, de către persoana prejudiciată.